Recept

Här samlar vi recept med anknytning till Tornedalen.

 
Kaffeost

2 l standardmjölk
½ dl vispgrädde
2 tsk ostlöpe (finns att köpa på apoteket)

Häll mjölk och grädde i en stor kastrull
Värm upp till 37° (fingervarmt)

Lyft av kastrullen och blanda i ostlöpen. Låt stå tills vätskan stelnat (ystat sig). Det tar 30 minuter eller lite mer, beroende på temperaturen.

Tag sedan en hålslev och rör om försiktigt i kastrullen som värms på svag värme till fingervarmt. Under tiden för man försiktigt ihop osten från kanterna mot mitten. Sedan osten samlats till en boll värmer man till kokpunkten, (får ej koka).

Lägg osten i en ostform (finmaskigt durkslag går också bra). Pressa ur så mycket vassla som möjligt. Ställ sedan på en tyngd och låt stå några timmar, så att vasslan pressas ur helt och osten blir torr.

Sätt ugnen på 200°. Grädda sedan osten i en välsmord eldfast form tills den fått färg.  Linda om den varma osten i aluminiumfolie.

Skär kaffeosten i strimlor och lägg i kaffekoppen i valfri mängd. Ät med sked och njut!
 

Mjöd typ finsk sima

2 citroner
6 - 8 dl farinsocker
3/4 dl humle eller ..
2 flaskor ljust öl klass II
5 l kokande vatten
knappt 1 tsk jäst
7 tsk strösocker
7 msk russin
7 st 75 cl flaskor
 

Skala citronerna och skär fruktköttet i fina skivor. Lägg det med humle eller öl och farinsocker i en stor bunke. Slå på det kokande vattnet och låt stå tills det svalnat till rumstemperatur. Lös jästen i lite av blandningen. Rör ned jästblandningen i bunken och låt stå till nästa dag i rumsvärme. Sila upp mjödet på flaskor med t tsk socker och 1 msk russin i varje. Korka igen med en bomullstuss eller liten papperspropp, luftväxling måste finnas under jäsningen. Ställ svalt 3 - 4 dagar.
Hållbart 7 - 14 dagar. Serveras väl kylt.

 
 
 

Copyright: Tornedalingar i Umeå
senast uppdaterad 2012-11-29