Min bok ”En vägarbetares död”


  

Min bok ”En vägarbetares död”

   Den här berättelsen har huserat i mitt huvud under mer än femtio år. Jag har skrivit en hel del under den tiden men aldrig kommit mig för att sammanställa en roman. En diktsamling gav jag ut 1995, ”Harjus skifte”.  Det var Estoniaolyckan hösten 1994 som gav den sista impulsen att ge ut dikterna; de handlar ju egentligen om en kommande katastrof, ”om någonting som ännu inte har hänt”.

   När jag blev pensionär började jag studera litteraturvetenskap vid Umeå Universitet. På en kurs i skapande svenska kom jag äntligen i gång med den här boken. Det tog ungefär fyra år att få ihop berättelsen. Det krävdes en hel del research också.

   Egentligen är det med en viss fasa jag ger ut min roman. Man blottställer ju hela sin person i en sådan här bok. Å andra sidan tänker jag också: - Vad spelar det för roll om hundra år?

   Berättelsen var från början tänkt som en allegori om folkhemmet men blev också en allegori om tekniken. Vägarbetaren Frans stora dröm i livet är att få äga en bil. Efter äldste sonens studentexamen tycker han att han kan unna sig den där bilen. Men ingenting blir som han har tänkt sig.

   Frans har efternamnet ”Kuoppa”, som är finska och betyder grop. Frans är en metafor för människan som håller på att gräva sin egen grav genom att förstöra miljön med sin ”bilfeber”.

   Boken kan också läsas som en släktkrönika och som en social skildring från min hemby Pajala.  Den börjar i sekelskiftets Fattigsverige då många emigrerar till Amerika. Trettiotalet var ett eländigt årtionde.  Efter andra världskriget får man det mycket bättre materiellt och Kuoppas kan, liksom många andra, bygga sig ett nytt fint hus med ”centralvärme, elspis och vattenklosett”.  

   Jag skall berätta mer på ett möte under hösten. Dag är ännu inte bestämd.

   Om någon vill köpa boken så kostar den 150 kr. Porto tillkommer med 45 kr. Enklast beställer man genom att sätta in 195 kr på mitt plusgirokonto 679412-7. Glöm inte att uppge namn och adress.

   Jag kan också sälja boken direkt från min lägenhet för 150 kr. Ring mig på 090-325 86 så kan vi bestämma en tid.

   Boken finns också att beställa på Bokus och AdLibris. Där kostar den ca 200 kr.


Jag, Göran Lauri med min bok.
Foto: VF-fotograf