Gerda Antti sticker gärna ut hakan – i nya boken skriver hon om erotik på äldre dagar
 

Få kan som Gerda Antti tolka den svenska folksjälen.

Och hon har inte blivit mildare med åren.

– Jag har kommit in i en andra trots- eller tonårsperiod.

Nu är hon aktuell med romanen ”Min man David”.
 

Gerda Antti är en av Sveriges mest lästa och älskade författare. Hon ger en röst åt de vanliga människorna, de som stretar vidare med sina liv, envetet och tålmodigt, vardagsnära och oglamoröst.

Hennes huvudpersoner är ofta medelålders kvinnor på landsbyg-den, kärva och klarsynta, ungefär som Gerda Antti själv.

Hon är bor i betjäntsflygeln på Thomestorp, en 1700-talsgård utanför Kisa i Östergötland. Dit flyttade hon från Tornedalen i början av 1970-talet med sin man, författaren Walter Ljungqvist.

 

Huset är lågt i tak och nästan överallt ligger travar av böcker.

– Jag läser jämt.

”Min man David” handlar om kärlek mellan två människor, som uppnått den ålder då många tror att förälskelse och erotisk passion är ett avslutat kapitel. Hon är femtiofyra och han tretton år äldre när de gifter sig.

– Att bli kär känns precis likadant när man är gammal som när man är ung.

Hon talar av egen erfarenhet.

– Man kan inte skriva om det man inte vet.

Lusten som skär i kroppen
 

I boken skildrar hon hur det är att känna på hettan, så het att man nästan lyfter. Och att det inte går att tala förstånd med sig själv när det tycks vara förståndet som är angripet, i alla fall försvunnet, för tillfället. Lusten som skär genom hela kroppen, att man knappt tänker på annat, att det som tänker är kroppen.

 

– Det måste ha varit Skaparens smartaste drag att hitta på att vi skulle bli kära. Han visste ju att det måste till en fortsättning i evigheters evighet, för själva livsbyggets skull. Och för detta behövdes en drivkraft stark som en orkan. Varför skulle människor annars skaffa sig barn?

”Förnuftet får mer plats”
 

Men efter några år brukar förälskelsen gå över i en mindre hjärtklappande sort och, enligt Gerda Anttis terminologi, bli nästan som husmanskost.

– En skillnad mellan ungdomars och äldre människors kärlek är att vi möjligen låter förnuftet få mer plats och det är en bra skillnad.

 

En annan skillnad är att vuxna barn inte alltid ser med blida ögon att deras mamma eller pappa blir ersatt av någon utomstående.

– Föräldrar lever ett farligt liv. De har sina värsta kritiker inom de egna väggarna om de gifter om sig.

Gerda Antti har hunnit bli 78 år.

– En fördel med att bli äldre är att jag säger vad jag vill, jag fjäskar inte längre. Och så har jag en längre sträcka att se tillbaka på, en större överblick. Men allting krymper. Allt var så lätt när jag var ung, nu är varenda småsak viktig.

Hon har ingen tanke på att ge upp sitt skrivande.

– Hade jag inte mitt arbete skulle jag falla ner och dö. Eller ta till flaskan. Det är roligt att arbeta. Att sjukskriva människor i åratal är att ta ifrån dem livsglädjen. Sjukdomar går i modevågor. Längre tillbaka var det ryggar, nu är det själar. Och ryggarna, som det då gällde, det var mest låginkomstryggar.

Överklassen och underklassen har olika sorters sjukdomar.

– De som lyfter höga bonusar får inte ljumskbråck eller fibromyalgi.SKRIVER OM PASSION Gerda Antti bor på en 1700-talsgård

 

Gerda har utsetts till hedersdoktor

Ålder: 78.

Yrke: Författare.

Familj: Särbo.

Bor: På en gård utanför Kisa.

Bakgrund: Genombrottet kom med novellsamlingen ”Inte värre än vanligt”. Hon har även skrivit romanerna ”Jag reder mig nog”, ”Ett ögonblick i sänder” och ”Fjärrvärme”. Hennes senast utkomna bok är novellsamlingen ”Ungjävlar”. Gerda Antti har fått tidningen Vi:s litteraturpris, Moa Martinsonstipendiet, SvD:s litteraturpris och promoverats till hedersdoktor vid Linköpings universitet.

Favoritförfattare: Raymond Chandler, Ryszard Kapuscinski.

Läser just nu: Har läst om ”Gräset sjunger” av Doris Lessing och håller på med ”Vägen” av Cormac McCarthy.

 

 


Gerda Antti, 78, har inga planer på att sluta skriva och ge ut böcker.