Grillifesti 2012
20120602 Grillifesti på Ersboda i Skogsgläntans kvarterslokal, lördagen den 2 juni klockan 17.00
"- Same procedure as last year? - Same procedure as every year, James!


Förberedelserna för årets grillifesti började redan under slutet av april då rieska och kaffeost inköptes i Tornio och frystes in. För er ummikkot så är alltså rieska ett tjockt, mjukt tunnbröd som Annica (som inte är alldeles förtjust i det) tycker smakar mjölig kall pannkaka. Tro henne inte dock - det är jättegott!

Ca 16 kilo (jo det är sant) fläskkarré i stora bitar inhandlades och torrmarinerades med grillkryddor dagen innan festen. Festdagens förmiddag plockades två stora grillar fram och laddades med kolbriketter, alved och hickoryspån. I den stora oljefatsgrillen bryntes köttet och fick sedan vila och suga åt sig värme och rök i Webergrillen. Detta under ständig pensling av grillsås gjord på vinäger, vitlök och chili. Avslutningsvis penslades köttet med en glaze kryddad med chipotle (rökt jalapenopeppar).

Under tiden detta skedde (i regn och blåst) pilade programrådet (Margereta Bucht Bråting, Britta Löfgren och Gunvor Wiren) omkring som pigga illrar och ställde iordning festlokalen, ordnade med potatissallad, kex, ost, rieska, grönsallad, välkomstdrink och melonbitar som uppfriskning. En frenetisk aktivitet! 

När gästerna började droppa in serverades välkomstdrink och folk fick leta rätt på sina sittplatser som lottats ut för att alla skulle få chansen att lära känna varandra lite närmare. Baren öppnas och folk började förse sig med öl (Crocodile - även känt som "ombudsmannapilsner" eftersom krokodiler ju också kännetecknas av stor trut och avsaknad av öron), rött vin (Cabernet Sauvignon och Zinfandeldruva) samt vitt vin och cider efter behag. Jo, vatten med citron fanns också. Har jag hört :-)

Själva festen inleds med att ordföranden Kerstin Andersson hälsar alla välkomna och undertecknad berättar lite om kvällens meny.

Festdeltagarna låter sig väl smaka. Två gäster anländer lite senare, Irma Larsson och STR-T´s kommunikatör Lena Elsasdotter Niska. Den senare har kört ända från Pajala för att delta på festen!

Undertecknad och min fru Annica tackas med blommor och vin, mycket vänligt och rörande! Som middagsunderhållning drogs det vitsar av undertecknad och Tage Boström, Tage uppträdde dessutom tillsammans med Margaretha Bucht Bråting och Irma Larsson i ett sångnummer.

Så småningom serveras kaffe med kaffeost och kaka, Lena Elsasdotter Niska berättar om sitt arbete, om STR-T och fick svara på flera frågor.

Lotteriet var populärt, prisbordet bestod till stora delar av det kött som deltagarna inte orkat äta upp. Dessutom lottades två böcker av vår egna Gunvor Wirtala (Johanna, farmor och försoningen) ut.


Lena Elsasdotter Niska

Då middagen avnjutits städades snabbt tallrikar och bord undan och festen övergick till kvällspub (ett nytt grepp för i år)Vi var några tappra själar som fortsatte att trivas tillsammans fram till långt efter midnatt.

Tack för senast, kära vänner - hoppas att ni trivdes lika mycket som jag! Och tack till de tappra kämparna i programrådet som gjorde detta möjligt!

//Anders Kohkoinen, grillimestari

Bilder tagna med mobiltelefon, kvalité där efter ;-)
De bilder med ram går att se lite större om man klickar på dem.

Huvudpersonerna Ordföranden
Kerstin Andersson
Förväntansfulla tornedalingar Matbordet
   
 

"Grillimestari"

   

Sångnummer med Tage Boström, Margaretha Bucht Bråting och Irma Larsson.
Tage och Anders Kohkoinen berättade också uppskattade historier.

Bilder från kvällspuben