Medlemsmöte på Öbacka med inbjudna föreläsarna
Elisabet och Bengt Martinsson från Luleå.

(De mindre bilderna går att
klicka på för att se större)!


Elisabet och Bengt Martinsson
Torsdagen den 28 oktober hade vi besök av Elisabet och Bengt Martinsson från Luleå. Som mångåriga folkdansare intresserar de sig för både lokal historia och folkdräkter.

Elisabet berättade om norrbottensdräktens uppkomst och om de detaljer som skiljer luleåvarianten från tornedalsversionen.  

Bengt berättade om de speciella nyckelhakar som enbart användes i finsktalande områden inklusive tornedalen och finska nybyggarbygder i Sverige. I Finland kallas nyckelhaken för "avainkoukku" (nyckelkrok) medan den i tornedalen heter "vyölinahakaa" (förklädeshake) - med reservation för felstavning här. Haken bars i kjollinningen, under förklädet.

Hakarna göts oftast i mässing av lokala smeder. I haken förvarades nycklarna till gårdens dörrar och till brudkistan. Att bära nyckelhaken var husmoderns betydelsefulla och symbolmättade uppgift. Hakarna gick i arv från mor till den dotter eller sonhustru som sedan tog över gården.

Bara ett fåtal av dessa vackra och unika ting är bevarade, bruket av dem och deras betydelse är nästintill bortglömt i Sverige.

En äkta historisk nyckelhake till vänster och en av Bengt mfl nytillverkad hake till höger.
(klicka på bilderna)
Elisabet visade upp en bild från soarén där de
alldeles nyuppfunna norrbottensdräkterna visades upp 1912.
(klicka på bilden)
Både Luleå- och tornedalsvarianten av norrbottensdräkten visades upp
(klicka på bilden)
       
 

Bakom kameran och vid "pennan":
Anders Kohkoinen